Privatlån

Innan du väljer vilken typ av lån du vill ta så kan det vara bra att läsa lite om de olika varianterna som erbjuds av banker och låneinstitut, och ett av de vanligaste lånen är privatlån. Många personer överväger att ta ett privatlån någon gång i livet, och kanske är du en av dem? I denna artikel kommer vi gå igenom vad som kännetecknar det man kallar för privatlån. När man talar om privatlån så menar man oftast mindre lån som tas utan någon säkerhet. De flesta banker erbjuder privatlån i olika storlekar, och fördelen med dessa är att man sällan behöver redovisa vad man ska ha pengarna till.

Ansök om ett privatlån online:

Mindre summor

Om du behöver låna stora summor, till exempel till ett hus eller en dyrare bil, så är ett vanligt privatlån inte något för dig. Om du däremot vill låna mellan 10000-350 000 kronor kan ett privatlån vara ett bra alternativ. Att låna en summa i den storleken är perfekt för dig som till exempel vill renovera hemma, köpa nya vitvaror eller köpa en bil eller motorcykel. Olika banker och låneinstitut har olika lånegränser för sina privatlån, men oftast börjar de lägsta privatlånen på cirka 30 000 medan man vanligtvis kan låna upp till 350 000. Om du vill låna större summor än så måste du oftast lämna en säkerhet för lånet, och då handlar det oftast om antingen ett bolån eller ett billån.

Utan säkerhet

Eftersom privatlån handlar om ganska små summor så behöver man inte lämna någon säkerhet för lånet som man till exempel gör vid huslån. Privatlån har tidigare ofta kallats för blancolån, men numera använder de flesta banker ordet privatlån istället för att betona att lånet är ämnat för konsumtion och därmed inte kräver någon säkerhet. Det som banken gör för att kontrollera om en person kan få låna pengar utan säkerhet är en kreditupplysning, för att se till att låntagaren inte har några betalningsanmärkningar sedan tidigare. Även de som har betalningsanmärkningar har ibland möjlighet att ta ett lån utan säkerhet, men det är inte säkert att man då kan få samma ränta eller villkor i övrigt.

Inget krav att redovisa vad pengarna ska gå till

En stor fördel med privatlån är att du inte behöver berätta för banken eller låneinstitutet vad du ska ha pengarna till. Vid bolån eller billån måste man ange vad de lånade pengarna ska gå till, men detta slipper du alltså när du tar ett så kallat blancolån. Till exempel kan du använda dem för att samla andra mikrolån till ett enda lån, vilket kan ge dig bättre ränta.

Du kan också använda dina pengar till något större inköp såsom en ny dator eller mobiltelefon, en bil, båt eller motorcykel eller kanske nya vitvaror till hemmet. Du kan också ta ett privatlån för att åka på en dyrare resa, för att ordna ett extra fint bröllop eller kanske för att ta en kurs du alltid drömt om. När du tar ett privatlån är det helt upp till dig vad du använder pengarna till, och det är därför denna typ av lån är så populära.