extrajobb

Tips för dig som söker extrajobb

Det finns många som gärna vill ha ett extrajobb. Det leder förstås till att det blir stor konkurrens om de jobb som finns, åtminstone på vissa platser i landet. Det i sin tur gör att det gäller att vara kreativ för den som söker jobb. Vad som är viktigt att komma ihåg är att det absolut inte är omöjligt att hitta extra arbete för den som vill. Det gäller bara att se möjligheterna och att verkligen använda allt till sin fördel.

Fundera över alla möjligheter

Om du vill ha ett extrajobb bör du börja med att fundera över alla möjligheter. Det finns många som bara går ut på Arbetsförmedlingens hemsida och tittar på de annonser som finns där, och enbart skickar in ansökningar till de annonser där de uppfyller samtliga krav. Det är dock inte det mest konstruktiva tillvägagångssättet för den som verkligen vill ha ett jobb. Visst går det att söka jobb via den sidan. Det är inte alls en dum idé. Däremot finns det två saker att tänka på. Det första är att du inte nödvändigtvis behöver uppfylla alla de krav som räknas upp. Om du anser att du uppfyller de flesta, och kanske kan uppväga övriga med något annat fördelaktigt, är det absolut värt att skicka in en ansökan. Det andra du bör tänka på är att det finns andra sätt att söka jobb än via Arbetsförmedlingen.

Se över kontaktnätet

Fundera över vilka personer du har i ditt kontaktnät. Allra enklast blir detta om du har en aktiv profil på LinkedIn. Då kan du se var alla i ditt nätverk arbetar. Kanske finns det någon av dem som arbetar på ett företag där du misstänker att det kan behövas extra arbetskraft, eller kanske finns det någon av dem som arbetar på ett företag där du gärna skulle vilja få in en fot. Tänk på att det går utmärkt att skicka in spontanansökningar även om det inte finns någon annons ute. Ta gärna kontakt med den du är bekant med på företaget först. Han eller hon kan säkert berätta vem du bör kontakta, och kanske kan han eller hon även rekommendera dig. Det blir alltid lättare att få komma på intervju eller rentav få ett jobb om någon kan rekommendera dig.

Titta på andra platser

Titta även på andra sidor med jobbannonser på nätet. Kanske kan du tänka dig att ta frilansuppdrag av något slag. I så fall finns det gott om sidor avsedda för sådana uppdrag på nätet, där du kan skapa din egen profil och erbjuda dina tjänster. Du kan också gå in på butiker och andra arbetsplatser i din närhet och fråga om de behöver extra personal. I synnerhet under sommaren och under skollov brukar många ha ett sådant behov. Ibland annonseras sådana tjänster inte ut. Det kan ibland sitta lappar på butikernas fönster som meddelar att de behöver extra hjälp, men ibland kan det också vara så att du behöver fråga personalen för att få reda på att ett behov faktiskt finns.