Skapa en bra buffert – Att tänka på

Genom att se till att du har en bra buffert bakom dig kan du känna dig tryggare i livet. Det kan till exempel handla om att du vet att du sitter säkert om det skulle vara så att du förlorar ditt jobb, om du måste hantera en oförutsedd utgift eller om din bil skulle få problem. Att spara ihop en bra buffert kan dock kännas svårt och i många fall tar det längre tid än man hade hoppats på. Av denna anledning är det alltid bäst att börja så fort som möjligt. Här nedan har vi samlat några riktigt bra tips som hjälper dig på vägen.

Så kommer du igång:

1. Bestäm hur stor buffert du vill ha

Det absolut första du måste göra är att bestämma hur mycket pengar du vill ska finnas i din buffert. En bra grund är att se till så att bufferten innehåller minst tre stycken månadslöner. På så sätt kan du stå pall om något oväntat skulle hända.

2. Öppna ett sparkonto

Det finns många fördelar med att ha ett separat sparkonto. Bland annat så kommer du minimera risken för att blanda ihop bufferten med andra pengar. Du kan öppna ett sparkonto hos din egen bank.

3. Undvik fonder och aktier

Visst kan det kännas lockande att investera i fonder och aktier och på så sätt få pengarna att växa av sig själv, men en buffert bör du hålla utanför detta. Du måste kunna få tag på pengarna snabbt när du behöver och du vill inte heller att pengarna ska tappa värde om börsen går nedåt.

4. Ha ett tydligt mål

Genom att ha ett tydligt mål med din buffert kommer det att bli lättare att spara ihop pengarna. Se därför till att du, i samband med att du bestämmer hur stor buffert du behöver, också sätter upp ett tydligt mål. Exempel på mål kan vara trygghet för dig eller en större stabilitet för din familj.